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A LOCAL LAW 
 

To amend the administrative code of the city of New York and the New York city building 

code, in relation to requirements for smoke alarms and smoke detectors in residential 

and non-residential occupancies 

 
Be it enacted by the Council as follows: 

 

Section 1. Article 312 of chapter 3 of title 28 of the administrative code of the city of New York 

is amended by adding a new section 28-312.8 to read as follows: 

§ 28-312.8 Location of smoke alarms and smoke detectors. On or after January 1, 2021, 

smoke alarms and smoke detectors installed or replaced in group R occupancies shall be installed 

in accordance with section 907.2.11.5 of the New York city building code. 

 

§ 2.  Chapter 9 of the New York city building code is amended by adding a new section 

907.2.11.5 to read as follows: 

907.2.11.5 Smoke alarms and smoke detectors in group R occupancies. On and after January 

1, 2021, smoke alarms and smoke detectors shall not be installed or replaced in an individual 

dwelling or sleeping unit, including dwellings or units in prior code buildings, within an area of 

exclusion determined by a 20 foot (6.0 m) radial distance along a horizontal flow path from a 

stationary or fixed cooking appliance, unless listed in accordance with the 8th edition of UL 217 

for smoke alarms or the 7th edition of UL 268 for smoke detectors. 

 

§ 3.  Appendix Q of the New York city building code is amended by adding a new section BC 

Q107 to read as follows: 

SECTION BC Q107 

INSTALLATION OF FIRE ALARMS 
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Q107.1 General. Fire alarms, where required by this code, shall be installed in accordance 

with NFPA 72, National Fire Alarm and Signaling Code, 2010 edition, modified for New York 

City as set forth below. Refer to the rules of the department for any other additions, modifications 

or deletions that may have been made to this standard in accordance with Section 28-103.19 of the 

Administrative Code. 

 

29.8.3.4(4) Delete and replace with the following: Smoke alarms and smoke detectors shall not 

be installed within an area of exclusion determined by a 10 ft (3.0 m) radial distance along a 

horizontal flow path from a stationary or fixed cooking appliance, unless listed for installation in 

close proximity to cooking appliances. Smoke alarms and smoke detectors installed between 10 ft 

(3.0 m) and 20 ft (6.1 m) along a horizontal flow path from a stationary or fixed cooking appliance 

shall be equipped with an alarm-silencing means or use photoelectric detection. On and after 

January 1, 2021, the requirements of this section shall apply only to occupancy groups other than 

group R. 

 

Exception: Smoke alarms or smoke detectors that use photoelectric detection shall be 

permitted for installation at a radial distance greater than 6 ft (1.8 m) from any stationary or fixed 

cooking appliance when the following conditions are met: 

 

(a) The kitchen or cooking area and adjacent spaces have no clear interior partitions or 

headers; and 

 

(b) The 10ft (3.0 m) area of exclusion would prohibit the placement of a smoke alarm or 

smoke detector required by other sections of this code. 

 

§ 4. This local law takes effect immediately. 

 

 

 
THE CITY OF NEW YORK, OFFICE OF THE CITY CLERK, s.s.: 

I hereby certify that the foregoing is a true copy of a local law of The City of New York, passed by the Council 

on May 9, 2018 and returned unsigned by the Mayor on June 12, 2018. 

 

            MICHAEL M. McSWEENEY, City Clerk, Clerk of the Council.  
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CERTIFICATION OF CORPORATION COUNSEL 
  

    I hereby certify that the form of the enclosed local law (Local Law No. 113 of 2018, Council Int. No. 604-A of 

2018) to be filed with the Secretary of State contains the correct text of the local law passed by the New York City 

Council, presented to the Mayor and neither approved nor disapproved within thirty days thereafter. 

                                                                     STEVEN LOUIS, Acting Corporation Counsel. 

 

  
    


